Technológiai fejlesztés

Az elmúlt években megvalósult technológiai fejlesztések az állami és Európai Uniós támogatásból a DUTEX Kft-nél.
 

Kedvezményezett

Dunaújvárosi Textiltisztító és Szolgáltató Kft.

2400 Dunaújváros, Gutenberg köz 2.
07-09-002379

Közreműködő szervezet

FERRCERT Tanúsító és Ellenörző Kft
2400 Dunaújváros, Szórád Márton u. 32. 3/3

MKM 99 Műszaki Tanácsadó Bt.
2400 Dunaújváros, Kossuth L. u. 3. 1/3

Kivitelező

Professional Support Kft.
2040 Budaörs, Gyár u. 2
01-90-910375

A projekt ismertetése

A vállalkozás által végzett technológia során a mosógépekben előmosás, fomosás meleg víz felhasználásával és kétszeri öblítés hidegvíz felhasználásával a szárítógépekben a gőz hoenergiájának felhasználásával a kimosott textíliák szárítása történik. A mosási technológia során az elomosás, fomosás és a kétszeri öblítés után a keletkezett szennyvíz a csatornába került. A szárítógépek elore beállítható programok szerinti idotartamok alatt végzik a szárítási muveletet.

A technológia környezetterhelése alapvetően

  • a vízfelhasználás
  • gázfelhasználás
  • elektromos energia felhasználás

A környezeti terhelés csökkentésére két területen van lehetoség technológiai fejlesztésre, amelyek egyben a muködési költségeket is csökkentik, így hozzájárulnak a versenyképesség növeléséhez.

A technológiai fejlesztések az alábbiak

Víz visszaforgató rendszer kialakítása a mosógépek esetén

A fő technológia vonalban levo 3 db nagykapacitású mosógép elso és második öblítovizének felhasználása elomosás és fomosás céljára, ezáltal jelentosen csökkentheto a rendszer vízfelhasználása. Mivel az elo- és fomosás meleg vízzel történik, emiatt az öblítéseket is meleg vízzel végezzük, így közvetlenül felhasználható a mosási folyamatokhoz. Ez a változás célszeruségi okok mellett további környezeti terheléscsökkentést eredményez, mivel az öblítés és centrifugázás után a szárítóba kerülo textília a magasabb hőmérsékletu víztartam miatt rövidebb szárítási idot igényel, így a szárítók energiaszükséglete lecsökken.

A szárítás idoszükségletének optimalizálása


A technológiai vonalban található 3db nagyteljesítményu szárítógép jelenleg tapasztalatok alapján beállított szárítási programmal üzemel, amely szinte minden esetben túlszárítást eredményez, ami többletenergia felhasználásával jár  együtt. A megvalósítani kívánt új eljárás segítségével a nedvességtartalom közvetett úton mérésre kerül, amely alapján az optimális idopontban lehet leállítani az üzemmenetet, megtakarítva a túlszárítással elpazarolt energiát.

Fentiek alapján igen jelentos mértékű vízfelhasználás és érezheto gázfelhasználás csökkenését eredményezi a fejlesztés. A technológia muködtetéséhez elengedhetetlen ISO 14001 követelményeknek megfelelo környezetközpontú irányítási rendszer is bevezetésre és tanúsításra kerül.